5 účinných a nenáročných cviků pro uvolnění ztuhlosti a bolesti zad

5 účinných a nenáročných cviků pro uvolnění ztuhlosti a bolesti zad

Bolest zad je dnes kvůli sedavému životnímu stylu a nedostatku pohybu trápením mnoha lidí a některých bolest zad dožene až na operační stůl. Aby záda nebolela, je důležité správné držení těla, ale také protahování a posilování zádových svalů.

Pravidelné protahování svalů, šlach a vazů, které podporují páteř, pomáhá při bolestech zad, a proto strečinková cvičení často naleznete iv doporučeních fyzioterapeutů. Zařaďte jej do své každodenní rutiny a užívejte si benefity, které vám pravidelný strečink přinese.



Při krátkodobé bolesti zad dokáže strečink udělat zázraky na počkání a dobrý strečink vám může přinést úlevu hned po odcvičení. Bolest zad, která trvá déle než 3 měsíce (chronická bolest), však může vyžadovat týdny nebo až měsíce každodenního strečinku. Nicméně, nevzdávejte se, pravidelný strečink vám bude dlouhodobě pomáhat s bolestí zad.

Strečinkové cviky

Ať už začínáte cvičit nebo jste ostřílený sportovec, pravidelná strečinková rutina vám může jedině prospět. Začleněním 5 až 10 minut strečinkových cvičení do svého dne můžete zvýšit rozsah pohybu, zlepšit držení těla a pomoci odbourat bolesti zad.

1. Pozice kočky

Klekněte si na kolena, opřete dlaně o podložku. Zarovnejte bedra nad vaše kolena a ramena nad zápěstí. S výdechem vyhrbte páteř vzhůru ke stropu do "pozice kočky", záda přehněte a protlačte ke stropu kostrč a temeno hlavy. Tento pohyb zopakujte alespoň 5krát, v tempu vašeho dechu. Protáhnete svaly podél celé páteře.



2. Rotování dříčné páteře

Rotace v dříčné páteři je lehkým strečinkovým cvikem. Tyto pohyby vám pomohou natáhnout velký hýžďový sval a spodní svaly zad. Při cvičení tohoto cviku se však ujistěte, že během toho, jak přesouváte nohu na druhou stranu skrz tělo, nezvedáte ze země obě ramena.

Lehněte si na záda a přitáhněte si pravé koleno k břichu a položte si na něj levou ruku. S výdechem přejeďte kolenem do levé strany tak, aby vaše pravé rameno zůstalo na zemi, pravou paži natáhněte do strany. Zůstaňte v rotaci po dobu 5-8 dechů a pomalu uvolněte. Cvik zopakujte na každou stranu. V některých případech mohou být rotační pohyby kontraindikací. vysunutá plotýnka v bederní části. Poraďte se proto s lékařem.

3. Pozice "kobra"

Natahování zad v poloze kobra můžete provádět kdekoli, kde se cítíte pohodlně a máte dostatek místa. Tento strečinkový cvik je nenáročný i pro začátečníky a přináší mnoho benefitů – zlepšuje držení těla, posiluje páteř a paže, formuje hýždě a stimuluje břišní orgány.



4. Cvik "Bird dog"

Tento cvik je zaměřen nejen na břišní svalstvo a páteř, ale také na extenzory beder. Zabrat tedy dostane i zadek a naučí vaše ruce a nohy správně spolupracovat, zatímco budete muset udržovat rovná záda. Dokážete jím efektivně natáhnout zádové svalstvo a utišit bolest zejména ve spodní části zad. Dbejte přitom na stabilitu vašeho postoje a také na to, abyste se nepřehýbali. Nohy a ruce je nejlepší prostřídat, přičemž na každé straně byste měli setrvat přibližně 20 vteřin.



5. Strečink hýždí

Přitáhněte chodidlo jedné nohy pod koleno druhé, a v této poloze můžete začít přitlačovat obě nohy ke hrudníku. Tento cvik natáhne hýžďové svaly a svaly v dolní části páteře. Zůstaňte v této poloze 15 až 30 sekund, poté uvolněte.



BONUSOVÝ CVIK - Natahování pomocí BackFlex™

Vaši každodenní strečinkovou rutinu můžete zefektivnit právě pomocí našeho BackFlexu, který je vysoce účinný a nenáročný na používání pro každého. 

BackFlex je skvělým pomocníkem v boji proti ztuhlým a bolestivým zádům - zejména v bederní části.

Pouze 5-10 minut používání denně vám může přinést výrazné zlepšení a požadující uvolnění.

Tip na závěr

Prevence je klíčem k dlouhodobému zdraví bez zbytečných bolestí. Máte-li sedavé zaměstnání, je velmi důležité abyste to kompenzovali pravidelným pohybem. Během práce si dopřejte pravidelné přestávky a využijte je na krátkou procházku nebo lehký strečink. Věřte, budete se cítit svěže a mnohem lépe :)
Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.