Bolest krční páteře - 6 účninných a nenáročných cviků

Bolest krční páteře - 6 účninných a nenáročných cviků

V TOMTO ČLÁNKU SE DOZVÍTE:

1. Co může způsobovat bolest krční páteře?

2. Jaké jsou příznaky problémů s krční páteří?

3. 6 nejlepších cviků proti bolest krční páteře

4. Bonusové tipy pro zdraví krční páteře

 

V dnešní době má mnoho lidí sedavé zaměstnání, pracují z domova, neustále se dívají do monitoru nebo se hrbí nad smartphonem v nepřirozené a nezdravé poloze pro naši krční páteř. Zranění, úraz či dokonce výše zmiňovaný životní styl jsou často původem napětí a bolesti v oblasti krční páteře, která se může vyvinout až do nepříjemné bolesti hlavy a bolesti krční páteře.

Řešením na tyto problémy jsou často jednoduchá a pravidelně prováděná strečinková a posilovací cvičení, která slouží i jako skvělá prevence vůči podobným zdravotním komplikacím. V mnoha případech, pokud se nejedná o závažnou diagnózu, je možné vyhnout se chirurgickým zákrokům.

 

 

1. Co může způsobovat bolesti krční páteře?

Jak jsme naznačili v úvodu, bolest krční páteře může mít mnoho příčin, no drtivá většina z nich je způsobena špatným držením těla. Takové dlouhodobě nesprávné držení těla, kdy člověk nepřiměřeně zatěžuje krční páteř může dokonce skončit i vyklenutím meziobratlové ploténky (herniace disku).

Vše co potřebujete vědět o herniaci disku se dozvíte v našem článku ZDE.


Nicméně, velmi častým původem bolesti je i náhlé zranění při špatném pohybu či úrazu. V tomto případě vám je důvod zdravotních problémů jasný okamžitě a nepotřebujete zkoumat původ zdravotních nepříjemností. Ty mohou být způsobeny také životním stylem. Například pokud vás trápí určité psychické problémy nebo vystavujete-li se nadměrnému stresu ve vašem životě.

Výrazné bolesti krční páteře jsou doprovodným symptomem i vážných onemocnění jako je meningitida či revmatodinní artritida, kdy už celý proces léčby musíte podrobně konzultovat s vaším odborným lékařem.

Kromě výše zmíněných důvodů, problémy s krční páteří může způsobovat i vystavení se nadměrnému chladu/průvanu, nevhodná matrace, polštář či poloha ve spánku.

 

2. Jaké jsou příznaky problémů s krční páteří?

Problémy v krční páteři se prvotně projevují svalovými komplikacemi (ztuhlost, omezení pohybu) a mohou (ale často nemusí) se projevovat i nepříjemnými bolestmi hlavy. V případě, že těmto problémům nevěnujete dostatečnou pozornost a zároveň nijak neřešíte prevenci, tak je třeba si uvědomit, že zdravotní stav se bude zhoršovat a sám se nedá do pořádku.

Mezi příznaky problémů v dané oblasti můžeme zařadit i náhlé závratě. V případě herniace disku se problém nejčastěji projevuje necitlivostí či pocitem mravenčení v prstech na rukou.

 

3. 6 nejlepších cviků proti bolesti krční páteře

Proč strečink a posilování jsou nejlepší zbraně proti bolesti? Je to tak jednoduchý a snadno aplikovatelný způsob jak bojovat proti bolesti (nebo se jí úplně vyhnout) a přece většina lidí tomu nevěnuje absolutní pozornost až následně navštíví lékaře, když je už velmi špatně a pilulky proti bolesti nestačí.

Hlavními výhodami pravidelného strečinku je budování a udržování potřebné flexibility svalstva, podpora pohybového rozsahu a průtoku krve (což znamená lepší přístup krve do svalstva). To vše je nesmírně potřebné pro zdraví vaší krční páteře a zároveň je to skvělá prevence vůči nezbytným zdravotním komplikacím (nejsou-li způsobeny úrazem – ale pokud je svalstvo dostatečně flexibilní, tak i odolnost vůči zraněním je výrazně lepší).

Pravidelným posilováním stabilizačních svalů, svalů na zádech a krčního svalstva zase podporujete správné držení těla. Zároveň silnější a pevné svalstvo pomáhá zmírňovat přirozený tlak na páteř, protože přebírá na sebe určitou část zátěže, což je vlastně nezbytné pro dlouhodobé udržování perfektního zdravotního stavu.

Právě proto bychom vám v následující části článku rádi představili 6 nejlepších cviků na bolest krční páteře. Snažte se každému cviku věnovat minimálně 30 vteřin. Zároveň tyto cviky provádějte pomalu, opatrně a pouze v rozsahu, kdy se při tom cítíte pohodlně bez větších obtíží a zbytečného přetížení krční páteře.

Zde je seznam následujících 6 cviků pro uvolnění bolesti krční páteře:

  1. Předklony a záklony hlavy
  2. Úklony hlavy do stran
  3. “VIDLIČKA” přes ucho
  4. Střídavé klesání ramen
  5. Kroužení rameny
  6. Strečink krční páteře pomocí natahovače krku NeckFlex™

Cvik na bolest krční páteře #1 - Předklony a záklony hlavy

První cvik je velmi nenáročný a můžete jej provádět kdekoli - například preventivně i během krátké přestávky nebo přímo na kancelářské židli v práci. Při tomto cviku je důležitá počáteční poloha a správné dýchání.



Posaďte se na židli s rovnými zády a nataženou krční páteří. Vaše kolena by měla svírat 90° úhel se kotníky přímo pod nimi. Začněte s hlubokým nádechem, následně s výdechem se snažte předklonit hlavu a co nejvíce se přiblížit s bradou k hrudníku. Dále s nádechem pomalu zakloňte hlavu. Tento cvik zopakujte minimálně 5x.

Cvik na bolest krční páteře #2 - Úklony hlavy do stran

Začněte nádechem s hlavou ve vzpřímené pozici. Následně s výdechem přejděte do úklonu nad rameno, přičemž hlava zůstává v úrovni čela. Cestou zpět do neutrální polohy hlavy se opět zhluboka nadechněte. Úklony opakujte několikrát na každou stranu. Znovu je důležité podotknout, že technika dýchání při efektivním uvolňování svalstva je klíčová.

Při provádění tohoto cviku dbejte na to, aby brada zůstala ve své původní pozici a nehýbala se směrem do stran.


Cvik na bolest krční páteře #3 - “VIDLIČKA” přes ucho

Při tomto cviku přechyťte hlavu tak aby vaše ucho zapadlo mezi váš ukazováček a prostředník jako kdyby „mezi vidličku“. Následně pomalu přejděte do úklonu hlavy do strany směrem k ruce, kterou si hlavu přitahujete. V úklonu setrvejte alespoň 7-10 sekund. Dále je velmi důležité vrátit se s nádechem do původní neutrální pozice a vyměnit ruce/směr úklonu hlavy do strany.

Při těchto prvních 3 cvicích byste neměli cítit téměř žádnou bolest, ale pouze jemný tah, který můžete postupně zvyšovat. Naopak, pokud necítíte žádný tah, tak s největší pravděpodobností cvik neprovádíte správně :) 

Cvik na bolest krční páteře #4 - Střídavé klesání ramen

Pro uvolnění krční páteře nebo krku je velmi důležité procvičit i ramena, jelikož se na nich upínají šíjové svaly. Začněte tím, že obě ramena zvednete co nejblíže k uším (nezáklanějte krk). Následně s výdechem pomalu spouštějte jedno rameno dolů. Tento postup opakujte minimálně 5x střídavě pro každé rameno.

Nádech + obě ramena nahoru k uším -> výdech + spusťte rameno dolů.


Cvik na bolest krční páteře #5 - Kroužení
 rameny

Kroužení ramene je dalším skvělým cvikem pro uvolnění tlaku v krční páteři a tento cvik nemusíme nijak extra blíže představovat. Začněte s nataženými rameny a malými otáčkami směrem dopředu. Postupně kruhy zvětšujte až do maximálního rozsahu pohybu. Následně kroužení zopakujte v opačném směru.

Cvik na bolest krční páteře #6 - Strečink krční páteře pomocí natahovače krku NeckFlex™

Pokud cítíte napětí či bolest v krční páteři nebo trpíte pravidelnými migrénami, tak právě NeckFlex™ může být vaším nejlepším pomocníkem. Tato šikovná strečinková pomůcka je velmi jednoduchá na používání, kdy s malou námahou můžete dosáhnout obrovských výsledků.

V porovnání s neustálými návštěvami fyzioterapeuta a hledání různých způsobů strečinku, NeckFlex™ efektivně šetří čas i peníze.

Více o tomto šikovném pomocníkovi se můžete dočíst ZDE.

4. Bonusové tipy pro zdraví krční páteře

Mimo aktivní cvičení a pravidelný strečink můžete podpořit vaši krční páteř různými dalšími způsoby. Jako první byste se určitě měli ujistit, že vaše postel disponuje kvalitní matrací a polštářem, jelikož v ní trávíte téměř třetinu života. V případě, že spíte na nekvalitní matraci, můžete riskovat mnoho dalších problémů co se týče celé páteře.

Také pravidelné cvičení a protahování vám pomůže zlepšit vaše držení těla, což je naprosto kritické pro zdravou páteř tak jak jsme zmiňovali na začátku článku.

Máte-li pocit, že máte výrazné problémy s vaší posturou, zkuste se podívat na náš korektor postury Corpus™. Na správné držení těla si dávejte hlavně pozor když sedíte za PC nebo v momentě kdy zvedáte něco těžkého ze země.

Chlad může také negativně působit na vaši krční páteř a je doporučeno ji před ním dostatečně chránit.

A jako poslední, co nejvíce se vyvarujte stresu a najděte si čas pro sebe, kdy si umíte pořádně odpočinout a „vypnout hlavu“. Zní to tak jednoduše a přitom právě s tímto má největší problém popři běžnému životu (ať už pracovního nebo rodinného) každý jeden z nás. Tak myslíme trošku i na sebe :)

  

Zdroje:

https://lekar.sk/clanok/problemy-s-krcnou-chrbticou
https://www.masaznaterapia.sk/l/cviky-na-chrbat-a-chrbticu-overene-v-praxi/ 
https://www.vyspimesa.sk/article/sk/bolest-krcnej-chrbtice-z-coho-prameni
https://aeroufa.ru/en/osteohondroz/great-benefit-and-ease-of-doing-gymnastics-for-the-neck-therapeutic-exercises-for-the-spine-from-dr-butrimova/

https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/upper-back-pain-exercises
https://www.krcnachrbtica.sk/

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.