Akupresurní podložka - Účinek, použití a vše co potřebujete vědět

Akupresurní podložka - Účinek, použití a vše co potřebujete vědět

V tomto článku si projdeme:

Co je akupresurní podložka?
Jak funguje akupresurní podložka?
Jaké jsou účinky akupresurní podložky?
Jak používat akupresurní podložku?
Ve kterých případech akupresurní podložku nepoužívat?

 

Co je akupresurní podložka?

Akupresurní podložka je terapeutická pomůcka která byla navržena tak, aby simulovala metodu a princip akupunktury, tedy starodávné léčebné techniky pocházející z tradiční čínské medicíny. Akupresurní podložky jsou obvykle vyrobeny z pěny na které je vrstva tkaniny, z jedné strany osazena stovkami malých plastových hrotů, které vyvíjejí tlak na konkrétní body na těle a poskytují pozitivní účinky.

akupresurni-masazni-podlozka-i-pro-zeny


Jak funguje akupresurní podložka?

Akupresurní podložka funguje na principu akupresury, tedy stimulace specifických tlakových bodů na těle, pomocí kterého dosáhnete uvolnění napětí, bolesti, stresu nebo dalších potenciálních problémů, které si popíšeme dále v tomto článku.

Jak bylo zmíněno výše, akupresurní podložky mají na povrchu stovky akupresurních bodů, které imitují akupunkturu.

akupresurni-masazni-podlozka-masazni-body

To znamená, že když si na akupresurní podložku například lehnete, tak stovky malých hrotů na vaše záda vyvinou tlak, který bude mít za následek prokrvení svalů a potenciálně následné uvolnění bolesti nebo tlaku.

Jaké jsou účinky a výhody používání akupresurní podložky?

Akupresurní podložky nabízejí řadu výhod, díky čemuž jsou oblíbenou volbou mezi těmi, kteří hledají přirozená a neinvazivní terapeutická řešení pro uvolnění bolesti nebo ztuhlosti jednotlivých částí těla. Mezi nejrozšířenější a nejběžnější pozitivní účinky akupresurní podložky patří například:

  • Úleva od bolesti
  • Snížení napětí
  • Zvýšená energie a vitalita
  • Zlepšená cirkulace krve


Úleva od bolesti

Stovky maličkých akupresurních bodů na podložce se při aplikování tlaku jemně „zapíchnou“ do dané části těla, způsobí zvýšené prokrvení a to může následně pomoci zmírnit bolesti a napětí.

Snížení napětí

Zvýšené prokrvení také pomáhá ke snížení napětí a ztuhlosti ve svalech, na které je pomocí akupresurní podložky vyvíjen tlak.

Zvýšená energie a vitalita

Akupresurní podložky také pomocí vyvíjeného tlaku pomohou uvolnit endorfiny, což může mít za výsledek pocit zvýšené energie a mentální úlevy.

Zlepšená cirkulace krve

Tlakové body na podložce stimulují průtok krve, čímž se zvyšuje přísun kyslíku a živin do různých částí těla. Tato zvýšená cirkulace podporuje hojivé procesy, podporuje detoxikaci a pomáhá k celkové pohodě.

akupresurni-masazni-podlozka-pouzivani


Jak používat akupresurní podložku?

Používání akupresurní podložky je snadné a lze jej snadno začlenit do vaší každodenní rutiny. Pro optimální zážitek postupujte podle těchto kroků.

1. Najděte si pohodlné místo, kde můžete akupresurní podložku položit na rovný povrch.

2. Pro některé lidi může být provádění tohoto cviku bez oblečení na začátku bolestivé, proto doporučujeme nejprve začít používat akupresurní podložku s oblečeným tričkem. Doporučuje nosit například tenké oblečení nebo použít ručník mezi pokožku a podložku, abyste si nastavili intenzitu „píchání“ přesně podle vaší tolerance.

3. Akupresurní odložku si také můžete opřít o opěradlo gauče nebo židle a použít ji vsedě.


4. Nechte svou tělesnou hmotnost rovnoměrně rozložit na podložku a postupně se přizpůsobujte tlakovým bodům.

5. Soustřeďte se na dýchání a zkuste se co nejvíce uvolnit a vychutnat si tento cvik.

6. Začněte s kratšími sezeními 2-10 minut a postupně je prodlužujte, když se budete cítit pohodlněji.


Čištění akupresurní podložky AcuMAT™

Akupresurní podložku pravidelně čistěte vlhkým hadříkem a před uložením ji nechte vyschnout. Jelikož akupresurní body přicházejí do těsného kontaktu s Vaší pokožkou, je důležité dodržovat správnou hygienu a to hlavně v případech, kdy jednu podložku používá více lidí v domácnosti nebo když střídáte části těla, které přicházejí do kontaktu s podložkou (například pokud na podložku stoupáte s bosými nohama, doporučujeme ji vždy potom očistit).

Jak vybrat akupresurní podložku?

Výběr správné akupresurní podložky vyžaduje zvážení několika faktorů, abyste se ujistili, že splňuje vaše specifické potřeby a preference. Zde je několik klíčových bodů, které je třeba zvážit při výběru akupresurní podložky:

Množství hrotů

Množství hrotů na podložce určuje intenzitu tlaku. Upřednostňujete-li intenzivnější zážitek, rozhodněte se pro podložku s vyšší hustotou hrotů. Pro jemnější zážitek si vyberte podložku s nižší hustotou hrotů. Obecně se ale více vyplatí pořídit si akupresurní podložku s větším množstvím hrotů.

Kvalita materiálu

Zvažte materiál použitý při konstrukci podložky. Hledejte rohože vyrobené z netoxických, hypoalergenních materiálů, které jsou odolné a pohodlné. Mezi oblíbené materiály patří pěna, bavlna a ekologické látky.

Velikost podložky

Zvažte velikost podložky, abyste se ujistili, že se pohodlně přizpůsobí vašemu tělu. Větší rohože poskytují pokrytí širší oblasti, zatímco menší akupresurní podložky jsou přenosnější a vhodné pro cílené použití.

Další doplňky

Některé podložky se dodávají s dalšími doplňky, jako jsou speciální podložka na nohy, polštář, atp. Obecně je nejefektivnější jednoduchá obdélníková podložka, protože ji umíte použít na skoro všechny části těla. Další doplňky doporučujeme pouze pokud již máte tuto základní akupresurní podložku.

Zákaznické recenze

Přečtěte si recenze od jiných zákazníků, abyste získali přehled o kvalitě, účinnosti a pohodlí podložky. Skutečné zkušenosti uživatelů mohou poskytnout cenné informace, které vám pomohou při rozhodování.

Cena

Při výběru akupresurní podložky zvažte svůj rozpočet. Na trhu je samozřejmě mnoho různých variant v různých cenových kategoriích. Je lepší se vyhnout těm nejlevnějším variantám, protože tyto jsou většinou vyrobeny z levných materiálů a nevydrží dlouho. Předpokládáme, že na svém zdraví šetřit nechcete.

Ve StretchFit™ nabízíme akupresurní podložku AcuMAT™, jejímž úkolem je vyhovět co nejširší skupině lidí. Je vyrobena z kvalitních materiálů, které by vám měly vydržet sloužit dlouhá léta. Vybrat si můžete ze stylové černé nebo šedé barvy.

akupresurni-podlozka-acumat-cerna


Kdy akupresurní podložku nepoužívat?

Zatímco akupresurní podložky nabízejí řadu výhod, existují určité situace, ve kterých se jejich používání je třeba vyhnout:

Kožní onemocnění

Pokud máte jakékoli kožní onemocnění, jako je ekzém, psoriáza nebo dermatitida, používání akupresurní podložky může tento stav zhoršit nebo způsobit další podráždění pokožky.

Otevřené rány

Pokud máte na kůži nějaké otevřené rány nebo řezné rány, používání akupresurní podložky může zvýšit riziko infekce.

Těhotenství

Pokud jste těhotná, měli byste se vyhnout používání akupresurní podložky, protože může stimulovat specifické akupresurní body, které mohou vyvolat kontrakce a potenciálně poškodit plod.

Léky na ředění krve

Pokud užíváte jakékoli léky na ředění krve, jako je warfarin, aspirin nebo heparin, používání akupresurní podložky může zvýšit riziko krvácení a modřin.

Chronické zdravotní potíže

Máte-li jakékoli chronické zdravotní potíže, jako je cukrovka, hypertenze nebo srdeční onemocnění, měli byste se před použitím akupresurní podložky poradit se svým lékařem, protože může ovlivnit váš krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

 

 

 

Zdroje:

Binder, A. I. (2008). Neckpain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907992/

Cervical fracture (broken neck). (2013). https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-fracture-broken-neck/

Cervical radiculopathy (pinched nerve). (2015). https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-radiculopathy-pinched-nerve/

Neck pain. (2013). https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/neck-pain

Neck pain. (n.d.). https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Neck-Pain

Neck stretch exercise (n.d.). https://go4life.nia.nih.gov/exercise/neck/

Spinal stenosis. (2019). https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Spinal-Stenosis

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.