Bolest krční páteře

Bolest krční páteře - Co ji způsobuje a jak ji řešit?

V dnešní době se stále častěji setkáváme s tím, že si lidé stěžují na bolesti v oblasti krční páteře, hlavy nebo zad. Nicméně, málokdo se zamýšlí nad tím, co těmto problémům předchází. Je to důsledek sedavého způsobu života, nekvalitního spánku či nadměrného stresu?

Bolest krční páteře, ztuhlá krční páteř či bolest krku vzadu jsou častým jevem, který postihuje lidi různých věkových kategorií a profesních zaměření. Tento typ bolesti může být způsoben řadou faktorů a je důležité pochopit její příčiny, abychom věděli, jak efektivně přistupovat k řešení a předcházení problémům.

V tomto článku se dozvíte:

  • Co je krční páteř a jak funguje?
  • Jaké jsou příznaky bolesti krku?
  • 10 nejčastějších příčin problémů s krční páteří
  • Jak řešit bolest krku a krční páteře?
  • Dokáže pomoci natahovač krku nebo masážní polštář?

Co je krční páteř a jak funguje?

Krční páteř, známá také jako cervikální páteř , je nejvyšší částí páteřního sloupce, která se nachází mezi lebkou a hrudní páteří. Skládá se ze sedmi obratlů , označených jako C1 až C7 , a je to jedna z nejflexibilnějších částí páteře, umožňující široký rozsah pohybu hlavy. 

Tato oblast páteře je zároveň velmi křehká a náchylná ke zranění či opotřebování, hlavně kvůli své pohyblivosti a neustálé zátěži nesením hmotnosti hlavy V krční páteři jsou také umístěny důležité nervy, které vyživují různé části těla, včetně rukou a horního trupu. Tyto nervy mohou být zdrojem bolesti nebo nepohodlí při různých onemocněních nebo poškození krční páteře. Přiměřená péče a udržování zdraví krční páteře je proto esenciální pro celkovou pohodu a funkčnost lidského těla.

bolest krku vzadu

Jaké jsou příznaky bolesti krku?

Rozlišujeme  bolest v horní části krku , kde se spojuje s bolestmi v záhlaví nebo is projevy jako jsou závratě, pocit na zvracení, zvracení či silné bolesti hlavy a  bolest v dolní části krku , která častěji přináší pocit ztuhlosti, tlaku v šíji nebo vystřelování bolesti směrem do horních končetin. Někteří pacienti se dokonce v noci budí na mravenčení nebo trpnutí prstů.

Na začátku je bolest krční páteře mírná - slabá a občas doprovodnými příznaky mohou být výše zmíněné příklady. Později se bolest stupňuje na stále intenzivnější a může se připojit bolest hlavy, ramen, závratě, silné migrény, dvojité vidění či problémy s komplexním pohybem hlavy.
bolest krku příznaky

10 nejčastějších příčin problémů s krční páteří

Mezi nejčastější příčiny problémů s krční páteří patří:
  • Nesprávné držení těla
  • Dlouhodobé sezení
  • Stres a psychické napětí
  • Nedostatek fyzické aktivity
  • Úrazy a nehody
  • Degenerativní změny
  • Nedostatek vitamínů a minerálů
  • Nesprávná technika při zvedání těžkých předmětů
  • Genetická predispozice
  • Vliv prostředí a životního stylu
  1. Nesprávné držení těla: Dlouhodobé udržování nevhodné polohy, jako je sklánění hlavy k obrazovce počítače nebo nadměrné používání mobilních zařízení, může vést k nerovnováze svalů ak tlaku na krční obratle.

  2. Dlouhodobé sezení: Sedavý životní styl a práce v kanceláři často přispívají ke svalové slabosti a svalovému napětí, které mohou zatěžovat krční páteř a vést k bolesti.

  3. Stres a psychické napětí: Emocionální vypětí a stres mohou způsobit, že se svaly v krční oblasti nevědomky napínají, což může vést k bolesti a dysfunkci.

  4. Nedostatek fyzické aktivity: Neaktivní životní styl přispívá k oslabení svalstva podporujícího krční páteř, což snižuje její stabilitu a funkčnost.

  5. Úrazy a nehody:  Úrazy způsobené například dopravními nehodami mohou způsobit vážné poškození krční páteře.

  6. Degenerativní změny: Osteoartritida a jiné degenerativní stavy mohou vést k opotřebení meziobratlových plotének a kloubů, což může způsobit bolest a ztuhlost.

  7. Nedostatek vitamínů a minerálů: Tyto živiny jsou klíčové pro udržení zdraví kostí a svalů; jejich nedostatek může vést ke slabosti a zvýšené náchylnosti k bolesti.

  8. Nesprávná technika při zvedání těžkých předmětů: Zvedání bez správného ohýbání kolen a použití svalů nohou a trupu může způsobit přetížení krční páteře.

  9. Genetická predispozice: Někteří jedinci mohou být geneticky náchylní k problémům s krční páteří, včetně strukturálních anomálií.

  10. Vliv prostředí a životního stylu: Faktory jako dlouhodobá práce v chladu, průvan nebo spánek na nevhodném polštáři mohou přispívat k problémům s krční páteří.
Neustálý stres a emoční napětí

Jak řešit bolest krku a krční páteře? 

Jak tedy můžeme bolesti krční páteře, ztuhlé krční páteře, bolesti krku vzadu předcházet a co dělat, když už bolest nastane?
  • Ergonomie a držení těla
  • Pravidelný pohyb
  • Strečink a cvičení
  • Relaxační techniky
  • Profesionální přístup
Ergonomie a držení těla : Jedním z prvních kroků by mělo být zlepšení ergonomie pracoviště a uvědomění si vlastního držení těla. Nesprávné sezení může vést k bolestem krku vzadu a problémům s krční páteří.

Pravidelný pohyb : Vstávání a krátké procházky během dlouhých hodin sezení mohou pomoci předcházet bolesti krční páteře a hlavy.

Strečink a cvičení : Specifické strečinkové a posilovací cviky jsou klíčové pro uvolnění ztuhlé krční páteře a zmírnění bolesti. My jsme si pro Vás připravili i nejlepší nenáročné cviky na uvolnění krční páteře .

Relaxační techniky : Techniky jako meditace nebo jóga mohou pomoci redukovat stres, který je často spouštěčem bolesti krční páteře.

Profesionální přístup : V případě přetrvávající bolesti je vhodné vyhledat pomoc fyzioterapeuta, který může identifikovat specifické problémy s krční páteří a navrhnout cílevědomou terapii.  
fyzioterapie pacient
  Také je třeba si uvědomit, že ploténka mezi obratli je z viskózního materiálu ak tomu, aby fungovala na 100% musí mít dostatečnou výživu. Proto na to, abyste měli zdravé plotýnky, nesmíte zapomínat na zdravou a pestrou stravu. Nesmírně důležité jsou B-vitamíny, které se často předepisují pacientům při bolestech páteře, protože přímo působí na nervovou soustavu.
bolest krku vitamín B

Dokáže pomoci natahovač krku nebo masážní polštář?

Natahovač krku a masážní polštář mohou být cennými nástroji při zmírňování bolesti a napětí v oblasti krční páteře. Natahovač krční páteře je zařízení navrženo tak, aby jemně roztahovalo meziobratlové prostory, čímž může uvolnit stlačené nervy a zmírnit svalové napětí. Tento proces může přispět ke snížení bolesti, zlepšení pohyblivosti a stimulaci lepšího prokrvení v postižené oblasti.

Masážní polštář na druhé straně poskytuje terapeutickou masáž, která může napomáhat uvolňování svalů a podporovat relaxaci . Vibrace nebo tlaková masáž z masážního polštáře může ulevit od ztuhlé krční páteře a zmírňovat příznaky spojené s dlouhodobým napětím a stresem. Je však důležité připomenout, že při vážnějších problémech by měl být vždy stav konzultován s lékařem nebo fyzioterapeutem, aby předešlo dalšímu poškození.

Závěr

Bolesti krční páteře jsou často varovným signálem, který nám říká, že naše páteř není v harmonii s naším životním stylem nebo pracovními návyky. Soustředění se na prevenci a udržení zdravé páteře je klíčové pro dlouhodobé zdraví a pohodu. Jelikož krční páteř je nedílnou součástí naší mobility a každodenního života, její zdraví by mělo být naší prioritou.
Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.