Jak vybrat správnou ortézu na koleno - Vše, co potřebujete vědět

Jak vybrat správnou ortézu na koleno - Vše, co potřebujete vědět

Ortéza na koleno může být cenným nástrojem pro lidi s různými druhy problémů a zranění kolen. Potenciálních problémů s koleny je ale velmi mnoho, proto je třeba pochopit, jak si vybrat tu správnou ortézu na koleno, která mi pomůže přesně v mé specifické situaci.

Například, pokud si jen říkáte "trochu mě bolí koleno", určitě nebudete potřebovat ortézu s tím nejvyšším stupněm podpory. Takže v tomto článku si přejdeme do detailu, jaký typ ortézy nebo bandáže na koleno potřebujete pro vaši osobní situaci, ať už máte artritidu jen jemnou bolest kolena.

Následně si také řekneme výhody a nevýhody všeho druhu, takže po přečtení tohoto článku budete přesně vědět, jaký typ ortézy nebo bandáže na koleno potřebujete.

orteza-na-koleno-kneeflex-po-treningu

Na spodku tohoto článku můžete také nalézt tabulku, která vám vysvětlí jakou ortézu je ideální použít pro specifickou diagnózu. V neposlední řadě je ale VELMI DŮLEŽITÉ zdůraznit, že v případě trpíte-li více než jen jemnou bolestí kolene, před finálním výběrem ortézy nebo bandáže na koleno se vždy poraďte s lékařem nebo fyzioterapeutem. Může se například stát, že pokud vaše diagnóza není vážná a vy zvolíte ortézu s nejvyšší podporou. Na první pohled vám ortéza tyto problémy "schová", ale časem se vám daná diagnóza může z důvodu zanedbání lékařské pozornosti zhoršit!

Pojďme si tedy představit základní druhy ortéz a bandáží na koleno.

Základní rozdělení podle stupni fixace

V této části si projedeme základní rozdělení na bandáže na koleno s nižším stupněm podpory a ortézy na koleno s vyšším stupněm podpory.

1. Bandáždě na koleno

Bandáže na koleno jsou elastické návleky na koleno, které poskytují nejnižší stupeň podpory. Jsou většinou výrazně levnější než ortézy na koleno a jejich cena se jen zřídka dostane nad 20 €. Jelikož poskytují jen velmi nízký stupeň podpory, jsou určeny hlavně pro lidi s lehkou bolestí kolene kteří dříve neutrpěli žádná velká zranění.

Výhody:

  • Prodyšnost
  • Cena
  • Jednoduché navlékání

Nevýhody:

  • Nízký stupeň podpory
  • Nízká efektivita při závaźnějších problémech

Následně se bandáže na koleno podle vlastností dají rozdělit na 3 další kategorie, které jsou:

Základní bandáž na koleno: Elastický návlek s nejmenší kompresí. Je to nejlevnější varianta bandáže na koleno.

Medicínská bandáž na koleno: Tyto bandáže obsahují v jejich materiálech vstřebatelnou „směs léčiv“, která má za úkol poskytnout extra úlevu. Tyto bandáže patří k méně běžným variantám a je třeba být při jejich výběru opatrný, zejména co se týče obsahu vstřebatelné směsi a důvěryhodnosti prodejce.

Kompresní bandáž na koleno: Tyto bandáže jsou vyrobeny s hrubšího materiálu a poskytují největší podporu ze všech druhů bandáží. Tento typ bandáže na koleno máme v nabídce i my, můžete si ji prohlédnout zde - bandáž na koleno KneeSleeve™.

bandaz-na-koleno-kneesleeve-navlecena-na-nohe


2. Ortézy na koleno

Ortézy na koleno poskytují ve srovnání s bandážemi na koleno vyšší stupeň podpory. Ceny těchto ortéz jsou díky jejich komplexnosti vyšší a podle typu ortézy se cena pohybuje od 25 € (nejmenší podpora) klidně až do výše 2500 kč (silně vyztužené ortézy)

Nevyztužené ortézy: Poskytují dostatečnou podporu na poskytnutí citelně zvýšené stability, ale stále vás nebudou omezovat v pohybu. Nevýhoda těchto ortéz může být, že dokáží díky zvýšené podpoře zamaskovat a „zjemnit“ problém s kolenem, který se časem může zhoršit a proto při silnějších bolestech/problémech s koleny vždy doporučujeme nejprve navštívit lékaře a ortézu si koupit až když budete vědět, jaký konkrétní problém máte.

Výhody:

  • Vyšší stupeň podpory
  • Zlepšují stabilitu
  • Lehké navlékání
  • Cena

Nevýhody:

  • Mohou „zamaskovat“ potenciálně vážnější problémy
  • Horší prodyšnost

Vyztužené orézy: Tento druh ortézy na koleno poznáte snadno díky kovovým výztuhám po bocích. Jsou určeny hlavně pro lidi, kteří hledají maximální stupeň podpory i na úkor jemně zhoršené mobility. Patří k nejdražším a nejúčinnějším ortézám na koleno a jejich ceny se hýbou většinou nad 30 €. V naší nabídce také můžete najít i vyztuženou ortézu - ortéza na koleno KneeFlex™.

Výhody:

  • Vysoký stupeň podpory
  • Vhodné pro široké spektrum problémů, zejména zranění/vážnějších diagnóz

Nevýhody:

  • Horší mobilita
  • Vyšší cena
  • Horší prodyšnost
vystuzena-orteza-na-koleno-kneeflex


Jaká ortéza na koleno je vhodná pro specifické problémy?

V této tabulce naleznete jednoduché shrnutí znázorňující efektivitu jednotlivých druhů ortéz v závislosti na specifických problémech. Tato tabulka slouží k tomu, abyste dokázali získat všeobecnou představu o tom, která ortéza by mohla být pro vás ta pravá.

Nezapomínejte ale, že pokud trpíte většími bolestmi kolen nebo jste omezeni při pohybu, VŽDY v první řadě kontaktujte vašeho lékaře nebo fyzioterapeuta. Ten vám dokáže doporučit ortézu vhodnou pro vaši specifickou diagnózu.

tabulka-ortez-na-koleno-podle-diagnoz


Závěr

Doufáme, že tento článek vám pomůže při výběru správné ortézy na koleno nebo bandáže na koleno. Bez ohledu na to, jaký typ zranění nebo stavu máte, vždy konzultujte své potřeby se zdravotnickým

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.