Proč je správné držení těla tak velmi důležité?

Proč je správné držení těla tak velmi důležité?

V tomto článku se dozvíte:

1. Proč je správné držení těla důležité pro vaše zdraví

2. Výhody správného držení těla

3. Jak by mělo vypadat správné držení těla?

4. Proč je korektor postury skvělá pomůcka, ale ne ultimátní řešení problému

1. Proč je správné držení těla důležité pro vaše zdraví?

Odborníci tvrdí, že správné držení těla je nesmírně důležité pro celkové zdraví člověka. V neposlední řadě zmírňuje tlak na páteř, krk a ramena a snižuje tak chronickou bolest v těchto oblastech – což je populační problém, přičemž až čtvrtina z nás uvádí, že má bolesti zad nejméně jeden den během tří měsíců. Mnozí také trpí syndromem „SMS krku“, který je způsoben tím, že trávíme dlouhou dobu se skloněnými hlavami a díváme do obrazovek.



Také je prokázáno, že existují vazby mezi držením těla a duševním zdravím. Lidé s depresí a úzkostí mají tendenci se hrbit nebo zkroutit dovnitř, uvádí výzkum. Na druhé straně vzpřímený postoj symbolizuje sebevědomého a zdravého jedince a může vám pomoci cítit se lépe.

2. Výhody správného držení těla

  • zabraňuje nevrátnému poškození páteře
  • snižuje riziko osteoartrózy (chronické onemocnění kloubů)
  • zlepšuje flexibilitu a pohyb kloubů
  • zvyšuje kapacitu plic
  • zvyšuje energii, atraktivitu a sebevědomí
  • zlepšuje celkovou funkčnost svalstva

 

3. Jak by mělo vypadat správné držení těla?

Doktor Zazulak ukazuje, že nejlepším způsobem, jak zlepšit držení těla bez korektoru, je kultivovat vědomí těla prostřednictvím zdravého bránicového dýchání a základního tréninku. „Zarovnání jádra zlepšuje dýchání, snižuje bolest a únavu a zlepšuje zdraví svalů, oběh, trávení, koncentraci, obraz těla a posturální svaly. Způsob, jakým se nosíte, ovlivňuje vaši fyziologii, emoce a váš přístup. “

"Z bočního pohledu by měl být váš krk zakřiven dovnitř, střední část páteře zakřivená směrem ven a spodní část zad zakřivena znovu směrem dovnitř (viz obrázek níže), aby se dosáhlo optimálního držení těla" - tvrdí Dr. Zazulak. Také dodává, že hrbení se nejenže vytváří zaoblení vrchní části páteře nesprávným směrem, ale také odchyluje přirozenou křivku krku a celých zad.



Když se tyto přirozené křivky změní, vyvíjí to tlak na struktury vaší páteře a přispívá to k bolestem zad.

„Špatné držení těla vytváří nejen nespokojená záda a krk, ale také bolestivá ramena, ruce a kolena, jakož i oslabený oběh a chronickou únavu“ – vysvětluje Dr. Zazulak.

Podle Dr. Zazulaka, nejlepším způsobem jak zlepšit držení těla bez korektoru je prostřednictvím správného bránicového dýchání a základního tréninku.

„Úprava nesprávného držení těla zlepšuje dýchání, snižuje bolest a únavu, zlepšuje zdraví svalů, oběh, trávení, koncentraci, celkový vzhled osoby a posiluje posturální svaly. Způsob, jakým se “nosíte” ovlivňuje vaši fyziologii a vaše emoce.” - dodává Dr. Zazulak.

4. Korektor postury je pomůcka, ne ultimátní řešení

Dr. Chris Moriarty, odborný asistent tělové medicíny a rehabilitace a sportovního lékařství na Lékařské fakultě Univerzity v Indianě vysvětluje, že hlavním úkolem korektorů postury je pasivně omezit lopatky před zatažením, čímž zabraňuje nesprávné poloze lopatky a zaoblenému držení ramene.

„Jelikož k protrakci lopatky dochází současně s držením hlavy vpředu a ohnutou páteří, která charakterizuje to, co se běžně chápe jako „špatné držení těla“. Jde o to, že pokud zabráníme zaokruhlování ramen korektorem postury, zlepšíme celkový postoj a držení těla, což by mělo snížit související bolesti.” - vysvětluje Dr. Moriarty



Korektory postury mohou být nápomocné a efektivní pomůcky na cestě k lepšímu držení těla, avšak nejsou dlouhodobým řešením. „Korektory držení těla by se měly používat pouze krátkodobě, aby se posílilo povědomí o správném držení těla. Při dlouhodobém používání se oslabují posturální svaly a pomalu chabnou.” - dodává Dr. Zazulak.

Je doporučeno nosit korektor postury ne více než 1-2 hodiny denně.

Pokud to s nápravou držení těla myslíte vážně, v první řadě si musíte uvědomit, že nejlepší způsob, jak toho dosáhnout je pravidelným základním cvičením a posilováním ochablého svalstva.



Pokud přece uvažujete, že chcete váš pokrok zefektivnit a urychlit, náš Corpus™ je skvělou pomůckou pro váš každodenní pokrok k vysněné a zdravé postavě. Je uzpůsoben pro každodenní komfort, vyrobený z prodyšného latexového materiálu as nastavitelnými pásmy pro každý typ postavy.

Zdroje:

Byrdie.com - https://www.byrdie.com/benefits-of-good-posture-5188919

Healthgrades.com - https://www.healthgrades.com/right-care/spine-conditions/are-posture-correctors-effective

Byrdie.com - https://www.byrdie.com/do-posture-correctors-work-5113327

Clinicaltrials.gov - https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03929042

Ergonomicshealth.com - https://ergonomicshealth.com/do-posture-correctors-work/

NCBI - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31075089/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3554027/
Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.