skolioza patere

Skolióza páteře - Příznaky, příčiny a řešení

Věděli jste, že mnozí z nás si mohou myslet, že ideální tvar naší páteře je být naprosto rovný? Avšak ve skutečnosti, taková představa "dokonalé" páteře je mýtus.

Když je naše páteř ve zdravém stavu, má přirozené zakřivení, které slouží k tlumení nárazů a zajišťuje flexibilitu při pohybu. Toto zakřivení nám umožňuje provádět různé pohyby, jako je ohýbání nebo otáčení, bez zranění. Nicméně existuje problém, který nastává, když se toto zakřivení stane příliš výrazné nebo pokud se páteř zakřiví v nežádoucí oblasti nebo nesprávným směrem. V takovém případě mluvíme o stavu zvaném skolióza, který může vést k bolesti a jiným zdravotním komplikacím.

V tomto článku se dočtete:

  • Co je skolióza?
  • Jaké jsou typy skoliózy?
  • Jaké jsou příznaky skoliózy?
  • Jaké jsou příčiny skoliózy?
  • Léčba skoliózy
  • Jaké jsou cviky na skoliózu?
  • Mýty vs. Realita
skolioza patere

Co je skolióza?

Skolióza je lékařský stav charakterizovaný specifickým zakřivením páteře, které se liší od její běžné anatomie. U lidí postižených skoliózou může být tato páteř zakřivená do boku, tvořící tvar písmen 'C' nebo 'S'. Toto zakřivení může být zřejmé vizuálně nebo může být identifikováno pomocí speciálních diagnostických nástrojů, zejména röntgenovým snímáním.

Je důležité zdůraznit, že skolióza není v pravém slova smyslu "nemoc". Namísto toho je to lékařský termín používaný k popisu stavu páteře. Je to spíše anatomická abnormalita než infekční onemocnění nebo virus. Přítomnost skoliózy, bez ohledu na její závažnost, může mít vliv na způsob, jakým postižený jednotlivec sedí, stojí nebo se pohybuje. Změny v držení těla a potenciální změny v rovnováze mohou ovlivnit každodenní život člověka, jeho pohodlí a celkovou kvalitu života. Je proto důležité monitorovat a správně léčit tento stav, aby se minimalizovaly jeho dopady na postiženou osobu.

Jaké jsou typy Skoliózy?

Skolióza, jako zakřivení páteře, má různé formy, které se liší v závislosti na jejich původu a příčin:

  • Idiopatická skolióza
  • Vrozená skolióza
  • Neuromuskulární skolióza
  • Degenerativní skolióza

Idiopatická skolióza

Toto je nejčastější forma skoliózy, a jak název naznačuje, jeho konkrétní příčina je zatím neznámá pro lékaře a vědce. Přestože není konkrétní příčina, je důležité si uvědomit, že se jedná o stav, který se obvykle objevuje v období rychlého růstu těsně před nebo během puberty. V důsledku toho mnoho škol a zdravotnických institucí doporučuje preventivní screeningy pro teenagery, aby se zjistily a adekvátně léčily první známky skoliózy.

Vrozená skolióza

Tato forma skoliózy je výsledkem kostní abnormality, která je přítomna již v době narození dítěte. Taková abnormalita může být důsledkem různých faktorů včetně genetiky. Vzhledem k tomu, že je přítomna od narození, časná detekce a intervence mohou být rozhodující pro zajištění optimálního zdraví a pohybových schopností dítěte.

Neuromuskulární skolióza

Tato forma skoliózy je složitější, protože je důsledkem problémů s nervy nebo svaly těla. Nejčastěji se vyskytuje u lidí s určitými zdravotními problémy, jako je dětská mozková obrna nebo spina bifida. Tyto stavy mohou ovlivnit schopnost svalů a nervů správně fungovat a podporovat páteř, což vede k jejímu zakřivení.

Degenerativní skolióza

Jak lidé stárnou, jejich páteř může podléhat přirozenému opotřebení. V některých případech může tato degenerace vést k zakřivení páteře, což je známé jako degenerativní skolióza. Faktory jako osteoporóza, která zvyšuje křehkost kostí, mohou tento stav zhoršit a vést k rychlejšímu pokroku a větším komplikacím.

skolioza patere

Jaké jsou příznaky skoliózy?

Skoliózu, jako odchýlení páteře, může být někdy obtížné diagnostikovat, zvláště pokud je její zakřivení mírné. Existuje však několik klíčových indikátorů, na které bychom měli dávat pozor, když se snažíme identifikovat tuto deformitu. Toto jsou ty nejčastější identifikátory skoliózy:
  • Nerovná ramena nebo pás
  • Jedno kyčle vypadá výše než druhé
  • Výraznější lopatky
  • Tělo se naklání na jednu stranu

Nerovná ramena nebo pás

Nerovnost v této oblasti je často prvním náznakem skoliózy. V důsledku zakřivení páteře může jedna strana těla – ať už je to rameno nebo pás – vypadat zvednutá nebo zase klesající, což vede k asymetrii těla.

Jedno kyčle vypadá výše než druhé

Zatímco tato charakteristika může být někdy přehlédnuta v běžném oblečení, v přiléhavých šatech nebo šortkách se může stát zřejmou. Tato asymetrie může také způsobit nerovnoměrné opotřebení obuvi nebo vést k bolesti v dolní části zad.

Výraznější lopatky

V důsledku zakřivení páteře může jedna z lopatek vystupovat více než druhá. Tento výrazný rozdíl může být snadno rozpoznatelný již při pohledu na záda osoby nebo při dotyku.

Tělo se naklání na jednu stranu

Tento příznak může být méně zřejmý než ostatní, ale je stejně tak důležitý. V případě výrazné skoliózy může být tělo nakloněno výrazně na jednu stranu, což může způsobit problémy s rovnováhou nebo také bolest zad.

Jaké jsou příčiny skoliózy?

Přestože v mnoha případech zůstává její přesná příčina neznámá, odborníci identifikovali několik hlavních faktorů, které mohou spustit nebo zhoršit tento stav. Nejčastější příčiny skoliózy jsou:

  • Genetické faktory
  • Vrozené vady
  • Neurologické stavy
  • Zranění nebo traumatu

příznaky skoliózy
Genetické faktory

I když vás možná tato informace překvapí, výzkumy naznačují, že skolióza může být často dědičná. To znamená, že pokud měl někdo v rodině skoliózu, je vyšší pravděpodobnost, že ji může mít i on sám. Genetická predispozice zvyšuje riziko vývoje tohoto stavu, což zdůrazňuje důležitost rodinné anamnézy při diagnostice.

Vrozené vady

Některé děti se rodí s neobvyklými nebo abnormálními strukturami páteře. Tyto vrozené abnormality mohou být spouštěčem pro vývoj skoliózy. Proto je důležité provést důkladné lékařské kontroly u novorozenců, aby se předešlo pozdějším komplikacím.

Neurologické stavy

Nemoci nervového systému, jako je dětská mozková obrna nebo spina bifida, mohou oslabit svaly podporující páteř nebo narušit normální funkci nervů. To může způsobit, že páteř bude náchylnější k zakřivení, čímž se zvyšuje riziko skoliózy.

Zranění nebo traumatu

Jako u všech částí těla, i páteř je náchylná k poškození v důsledku zranění nebo traumatu. Pokud je páteř poškozena v důsledku nehody nebo jiného nárazu a není správně léčena, může to vést k vývoji nebo zhoršení skoliózy. Je nezbytné rychle získat lékařskou pomoc a řádně léčit taková zranění, aby se předešlo dlouhodobým komplikacím.

Repetitivní špatné držení těla

Aktivity při kterých má člověk špatné držení těla hlavně v mladém věku mohou také vést ke zvýšení dysbalance a zhoršení tohoto stavu. Pokud například vysoké dítě hraje každý den hokej/florbal, držení a sklánění se k hokejce může způsobit, že páteř se časem zakřiví více na stranu k nižší ruce.

Diagnostikování stavu

Pravidelné kontroly, zejména během dospívání, mohou pomoci při časné detekci. Lékaři často používají test ohýbání vpřed jako počáteční screening ke zjištění jakékoli asymetrie v žebrech. Při podezření na skoliozu, mohou být doporučeny röntgenové snímky, MRI nebo CT snímky. Tyto zobrazovací metody poskytují jasnější obraz o zakřivení páteře.

RTG skolioza

Léčba skoliózy

Naštěstí existuje několik léčebných možností ke kontrole a léčbě skoliózy. Každá možnost je přizpůsobena stupni zakřivení, věku pacienta, přítomnosti nebo absence růstu člověka a dalším faktorům.

  • Pozorování
  • Korzet
  • Operace
  • Fyzioterapie
  • Trénink / Cvičení

 
Pozorování: V mnoha případech, kdy je skolióza jen v mírném stádiu, může být nejlepším přístupem snadné sledování a monitorování. Důležité je pravidelné vyhodnocování, často za pomoci röntgenových snímků, aby lékaři mohli sledovat, zda se zakřivení zhoršuje, zůstává stabilní, nebo zlepšuje.

Korzet: Korzety jsou často doporučeny pro děti a dospívající, kteří ještě rostou a mají středně těžkou skoliózu. Tato zařízení jsou navržena tak, aby se nosila pod oblečením a jsou přizpůsobena tak, aby seděla přiléhavě a pohodlně. Jejich hlavním cílem je zastavit nebo zpomalit progresi zakřivení.

Operace: Chirurgický zákrok je vyhrazen pro pacienty s vážnějším zakřivením nebo pro ty, kteří zažívají bolesti nebo jiné komplikace spojené se skoliózou. Během této procedury jsou páteře často spojeny kovovými tyčemi, které pomáhají stabilizovat a korigovat zakřivení. 

Fyzioterapie: Fyzioterapie je esenciální pro mnoho pacientů se skoliózou. Terapeut navrhne sérii cvičení pro zlepšení flexibility, posílení zádových svalů a zlepšení celkového držení těla. Kromě toho může fyzioterapie pomoci v řešení bolesti a zlepšení celkového stavu pohybového aparátu člověka.

Trénink / Cvičení: Při méně vážných stádiích skoliózy je také doporučeno posílit svaly zad, které mohou následně vytvořit větší tlak na páteř a tím pádem „posunout zakřivení zpět“.

Je důležité tyto věci prokonzultovat s ortopedickým specialistou nebo jiným lékařem, jelikož nejlepší léčebný plán je třeba určit specifický pro konkrétní situaci. Tyto možnosti ukazují, že i když může být skolióza výzvou, existují efektivní způsoby, jak zvládat a léčit tento stav.

natahování a uvolňování bederní a hrudní páteře

Jaké jsou cviky na skoliózu?

Cviky na skoliózu jsou často navrženy tak, aby posilovaly slabé svaly, zlepšovaly flexibilitu a podporovaly správné držení těla. Mnoho z nich se zaměřuje na zlepšení pohyblivosti páteře, rovnováhy a celkového pohodlí. Vždy je dobré konzultovat se s fyzioterapeutem nebo lékařem před zahájením nového cvičebního programu.

Mezi ty nejpopulárnější cviky na skoliózu patří:

  • Náklon pánve
  • Kočka a velbloud
  • Póza dítěte
  • Natažení na BackFlex™️ PRO
  • Otočení páteře
  • Roztahování širokého zádového svalu

Náklon pánve

  1. Lehněte si na záda s pokrčenými koleny a chodidly ploše na zemi.
  2. Stiskněte dolní záda k zemi tím, že stáhnete svaly břišního pasu a nakloníte pánev nahoru.
  3. Držte 5 sekund a poté se uvolněte.

Kočka a velbloud

  1. Začněte na všech čtyřech, s rukama pod rameny a koleny pod bedry.
  2. Dýchejte hluboko a zakřivte záda nahoru (jako kočka), přičemž hlavu přitlačte k hrudníku.
  3. Vydechněte a ohybte záda směrem dolů, přičemž zvedáte hlavu a vystrčíte hýždě ven (jako velbloud).

Póza dítěte

  1. Začněte na všech čtyřech, s rukama před sebou. Posuňte boky zpět na paty a položte čelo na zem.
  2. Držte a sledujte, jak se zádové svaly uvolňují.

Natažení na BackFlex™️

Během strečinku na našich natahovačích zad BackFlex™   si člověk dokáže záda skvěle natáhnout a příjemně uvolnit zkrácené/přetížené svalstvo.

Každopádně, v takových případech vždy doporučujeme našim zákazníkům se nejprve poradit s odborným lékařem.

Na znak naší podpory a odhodlání pomáhat vám na vaší cestě k lepšímu zdraví, jsme pro vás připravili speciální nabídku. Použijte slevový kód BLOG10 při vašem příštím nákupu a získejte exkluzivní slevu.

Vytočení páteře

  1. Lehněte si na záda s pokrčenými koleny a chodidly ploše na zemi.
  2. Natáhněte ruce do stran, ve tvaru kříže.
  3. Pomalu otáčejte kolena na jednu stranu, přičemž hlavu otáčíte opačným směrem.
  4. Držte několik vteřin a poté se vraťte do středu a opakujte na druhé straně.

Roztahování širokého zádového svalu

  1. Sedněte si na podlahu s nohama před sebou.
  2. Překřižte pravou ruku přes tělo a položte ji na levé koleno.
  3. Levou rukou se opřít o zem za sebou a jemně se otočte doleva.
  4. Držte, poté opakujte na druhé straně.

 
Pamatujte, že tyto cviky mohou také někdy zhoršit symptomy, pokud nejsou prováděny správně nebo nejsou-li vhodné pro váš konkrétní typ skoliózy. Proto je důležité začít s konzultací s odborníkem. Cviky, jako je Schrottová metoda, jsou speciálně navrženy pro léčbu skoliózy a mohou být užitečné pro některé osoby.

cviky na skoliozu patere

Mýty vs. Realita

Mýtus: Lidé se skoliózou by neměly cvičit.

Realita: Fyzická aktivita, když je vykonávána správně, může být pro skoliózu prospěšná. Podporuje sílu svalů a pružnost.

Hluboký pohled na skoliózu a její dopady

Skolióza, charakterizovaná svým charakteristickým zakřivením páteře, je víc než jen fyzickou nesrovnalostí. Je to složitý stav, který ovlivňuje fyzické, emocionální a sociální aspekty života postižených. Pro ty, kteří s ní žijí, není jen o tom, jak vypadá jejich záda, ale také o tom, jak se cítí a jak se vypořádávají se svým životem každý den.

Čím dříve je skolióza identifikována, tím větší je pravděpodobnost, že léčba bude účinnější. Správná diagnóza a včasný zásah mohou znamenat obrovský rozdíl v kvalitě života postiženého.

Je důležité zdůraznit, že správná léčba a péče jsou klíčové. Ne všichni pacienti budou potřebovat chirurgický zákrok; někteří pomůže dostatečně také fyzioterapie, cvičení a úpravy životního stylu.

Často se setkáváme s mnoha mýty a nedorozuměními o skolióze, a proto je důležité být informován a vyvracet tyto nesprávné představy. Tímto způsobem můžeme vytvořit prostředí, kde mohou jednotlivci s tímto stavem žít naplno, cítit se podporováni a mít přístup k nejlepší možné péči.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.