5 Vědecky Podložených Důvodů, Proč Je Perkusivní Terapie Pro Vás Dobrá

5 Vědecky Podložených Důvodů, Proč Je Perkusivní Terapie Pro Vás Dobrá

Co je perkusivní terapie?

Perkusivní terapie je jedním z nejnovějších objevů sportovní regenerace. Masážní pistole poskytuje rychlé a intenzivní nárazy do svalových tkání. Tento proces pomáhá uvolnit svalové uzly, které jsou jednou z hlavních příčin bolesti zad a ramen. Navíc tento typ masáže může proniknout do ještě hlubších vrstviv svalů jako pěnový váleček nebo lidské ruce.

Na rozdíl od tradiční masáže, perkusivní terapie znecitlivuje okolní oblast vašeho bolavého svalu, dokud pulzy neproniknou do cílové svalové oblasti. Snižuje tak nesnesitelnou bolest, kterou zvykneme zažívat, když terapeut na náš bolavý sval vyvíjí příliš velký tlak.

Je to jako užívat si výhod hloubkové masáže bez bolesti. Kdo by to nechtěl, že?

Studie ukazují, že perkusivní terapie nabízí řadu výhod.

Vzhledem k rostoucí popularitě masážních pistolí a rostoucímu počtu lidí, kteří se stále ptají: „Jak funguje perkusivní terapie? Je to skutečně praktické?“, Provedlo mnoho odborníků na zdraví a kondici studie o její účinnosti. Takové studie naznačují, že používání tohoto regeneračního zařízení mohou být pro vaše tělo prospěšné v mnoha ohledech:

1. Předchází opožděnému nástupu svalové bolesti (DOMS).

K „DOMS“ dochází, když vykonáváte fyzickou aktivitu, která stresuje vaše svaly nad rámec jejich obvyklého limitu. Je to nepříjemné, bolestivé a může to trvat 24 až 72 hodin po tréninku. Dobrá zpráva je, že perkusivní terapie vám může poskytnout rychlé a pohodlné řešení.

Podle studie z roku 2014, publikované v časopise Journal of Clinical & Diagnostic Research, vibrační terapie „zlepšuje svalovou sílu, rozvoj síly a kinestetické povědomí“. Také „efektivně zlepšuje svalový výkon, který může předcházet DOMS“.


Zatímco vibrační terapie a perkusivní terapie jsou dvě různé formy léčby (vibrační terapie používají vibrace; zatímco perkusivní terapie zahrnuje kromě vibrací i nárazové nebo kladivové pohyby), jejich mechanismy jsou stejné.

Vibrace způsobují aktivitu motorické jednotky, která blokuje jakékoli svalové poškození způsobené excentrickým cvičením. Také snižuje vnímání bolesti v těle tím, že narušuje signály bolesti, které mozek vysílá do vašeho těla. Díky perkusivní terapii už nemusíte snášet žádnou bolest a ztuhlost po tréninku.

2. Zlepšuje flexibilitu.

Stejná studie vysvětluje, že kromě snížení bolesti vibrace synchronizují i ​​vaše svalová vlákna, což má za následek lepší rozsah pohybu. Jakmile jsou svaly pružnější, nejsou už tak náchylné ke zranění a bolesti jako dříve. Vaše flexibilita také zlepší vaše držení těla a rovnováhu.

3. Podporuje krevní oběh.

Přetrénování způsobuje silnou bolest svalů – to všichni víme. Věděli jste však, že je to kvůli tomu, že se kyselina mléčná hromadí ve vašich svalech pokaždé, když cvičíte intenzivně? Tomuto lze zabránit zvýšením krevního oběhu a studie publikované v letech 2011 a 2014 poukázaly na to, že vibrační terapie pomáhá zvyšovat průtok krve. Při sportovním zotavení zvýšení krevního oběhu minimalizuje svalové napětí a zánět.

regeneracia a trening

4. Uvolňuje cestu k lepšímu lymfatickému toku.

Méně svalových uzlů a svalového napětí znamená lepší drenáž v lymfatickém systému. Když se lymfa volně pohybuje, tělo může efektivněji vylučovat toxiny. Lepší lymfatický systém znamená zdravější imunitní systém a zlepšený metabolismus. Velmi pozitivní řetězová reakce, že?

5. Nabízí rychlou úlevu od bolestí svalů.

Autoři studie z roku 2014, která porovnávala účinek vibrační terapie a masáže při prevenci DOMS, uvedli, že „Rozdíl v době potřebné k provedení léčby může hrát klíčovou roli. V situacích, kde je podstatou čas, lze použít vibrace. “

Jelikož masážní pistole jsou přenosné sportovní pomůcky, můžete si je doslova vychutnat, kdykoli a kdekoli budete chtít. V tělocvičně hned po cvičení, na okraji během oddechového času nebo doma pozdě v noci - je vám k dispozici 24/7. Stačí ji zapnout, zacílit na bolavé místo a relaxovat.


Jakoby uvedené výhody ještě nestačily, několik výzkumů odhalilo, že vibrační terapie může také zlepšit svalovou sílu dospělých, aktivovat tvorbu kostí, zvýšit pevnost kostí a dokonce snížit svalové chvění, které může být prospěšné pro lidi s Parkinsonovou chorobou.

Urychluje rehabilitační proces svalů, které utrpěly trauma, nemoc nebo operaci. Masážní pistole se také považují za užitečné při pomoci při nespavosti, snižování stresu a při snižování celulitidy!

Je perkusivní terapie pro vás to pravé?

Po seznámení se se všemi výše zmíněnými výhodami jistě víte, zda je tato terapie pro vás vhodná.

Perkusivní terapie je pro každého, kdo má aktivní životní styl – profesionální sportovce, CrossFittery, milovníky posilovny a lidi, kteří se chtějí neustále posouvat své limity díky rychlé a efektivní regeneraci.
sport a regeneracia
sport a regeneraceNěkteří sportovci používají během zahřívání masážní pistole na „probuzení“ svalů nebo přípravu těla na cvičení. Ale jako ostatní léčebné postupy, je moudré se před použitím masážní pistole nejprve poradit se svým lékařem, zvláště pokud máte již existující zdravotní problémy.

Lidé, kteří patří do těchto kategorií, se důrazně vyzývají, aby před zvážením perkusivní terapie vyhledali lékařskou pomoc:

- lidé, kteří mají zánětlivá onemocnění

- lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je warfarin a heparin

- lidé, kteří podvrtnutí, zlomeniny, křečové žíly, vysoký krevní tlak, osteoporózu, artrózu a stavy, které mohou postihnout cévy, jako je onemocnění periferních arterií, trombóza atp.

Reference na všechny studie:

1. DOMS.
To Compare the Effect of Vibration Therapy and Massage in Prevention of Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS)
Shagufta Imtiyaz, Zubia Veqar, and M.Y. Shareef
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3939523/

‍2. Blood flow.
Effect of Whole Body Vibration on Skin Blood Flow and Nitric Oxide Production
Paula K. Johnson, MS, J. Brent Feland, PT, PhD, A. Wayne Johnson, PT, PhD, Gary W. Mack, PhD, a Ulrike H. Mitchell, PT, PhD
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764225/

‍3. Blood flow and neuromuscular activity.
Effects of whole-body vibrace on blood flow and neuromuscular activity in spinal cord injury
A J Herrero , H Menéndez, L Gil, J Martín, T Martín, D García-Lopez, A Gil-Agudo, P J Marín
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21042329/

‍4. Bone density and muscle strength.
Účinky celé body vibrace terapie na bohaté minerální density a nohou svalů strength in oldder adults: a systematické review and meta-analysis
Ricky W K Lau, Lin-Rong Liao, Felix Yu, Tilda Teo, Raymond C K Chung, Marco Y C Pang
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21849376/

‍5. Bone and muscle strength.
Vibration therapy: klinické applications in bone
William R Thompson, Sherwin S Yen, Janet Rubin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25354044/

‍6. Motor impairments.
Short-term efekty vibrací terapie na motory Impairments in Parkinson's disease
Lauren K King, Quincy J Almeida, Heidi Ahonen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20037223/

7. Lymphatic system.
The lymphatic system: Integral roles in Immunity
Gwendalyn J Randolp, Stoyan Ivanov, Bernd H. Zinselmeyer, a Joshua P. Scallan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551392/
Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.