lumbago

Lumbago - Příčiny, příznaky a řešení

V následujícím článku se dozvíte:

  • Co je to lumbago?
  • Hlavní příčiny lumbaga
  • Nejčastější příznaky lumbaga
  • Léčba lumbaga
  • Nejznámější cviky ke zmírnění lumbaga
  • Účinná pomoc s terapeutickými pomůckami

Co je to lumbago?

Lumbální náraz, často označovaný jako lumbago, je běžný zdravotní problém, který postihuje dolní část páteře. Jedná se o stav, který může způsobovat mírné až velmi silné bolesti v oblasti dolní části zad.

Hlavní příčiny lumbaga

Mezi hlavní příčiny lumbaga patří:

  • Mechanické problémy
  • Pohybová neaktivita
  • Nadměrná zátěž
  • Zranění
  • Stres a duševní faktory

Mechanické problémy

Mechanické problémy jsou jednou z nejčastějších příčin lumbaga a souvisejí s různými aspekty struktury páteře. Tyto problémy mohou zahrnovat degenerativní změny, které postihují meziobratlové disky, klouby a vazy v oblasti páteře. Degenerativní změny disků, známé jako degenerativní disková choroba, jsou způsobeny opotřebením a stárnutím disků, což může vést k jejich oslabení, praskání nebo herniaci (výběžku). Tento proces může způsobit tlak na nervy v okolí, což vede k bolesti.

Kloubní problémy, jako je artróza, mohou také přispívat k bolesti v dolní části zad. Artróza postihuje klouby, včetně fasetových kloubů páteře, což může způsobit zánět, bolest a omezení pohybu. K tomuto stavu často dochází v důsledku stárnutí a opotřebení kloubů.

Kromě toho může bolest způsobovat i zánět nebo poškození vazů, které podpírají páteř. Vazy mohou být narušeny nadměrným zatížením nebo náhlým úrazem, což vede k jejich přetížení nebo natažení. Toto může vést k chronické bolesti a nestabilitě v páteřní oblasti.

Obecně platí, že mechanické problémy páteře se mohou zhoršovat s věkem, ale mohou být také ovlivněny špatným životním stylem.

lumbago

Pohybová neaktivita

Pohybová neaktivita je klíčovým faktorem, který přispívá k bolestem v dolní části zad, jako je lumbago. Dlouhodobé sezení, zejména ve špatné nebo statické poloze, může vést ke zvýšenému tlaku na meziobratlové disky a páteř. Tento tlak může způsobit nebo zhoršit bolesti zad, zvláště je-li sezení spojeno s neergonomickým pracovním prostředím, například při práci s počítačem bez adekvátní opory zad nebo s nesprávně nastavenou výškou stolu a židle.

Nedostatečná fyzická aktivita také snižuje sílu a pružnost svalů a vazů, které podpírají páteř. To vede k oslabení těchto struktur, čímž se zvyšuje riziko zranění a bolesti. Svalová slabost, zvláště v oblasti břicha a zad, může vést k neadekvátní podpoře páteře, což zvyšuje napětí na struktury páteře a způsobuje bolest.

V současné době, kdy mnoho lidí tráví hodiny sezením při práci, je důležité uvědomit si význam pravidelných přestávek a pohybu. Malé změny, jako je střídání sezení a stání při práci, používání stojícího pracovního stolu či pravidelné krátké procházky nebo strečinková cvičení mohou výrazně pomoci v prevenci a zmírnění bolesti zad spojené s pohybovou neaktivitou.

lumbago

Nadměrná zátěž

Nadměrná zátěž je významným faktorem, který může vést k poškození svalů a jiných struktur v dolní části zad. Tento problém je často způsoben zvedáním příliš těžkých předmětů, nesprávnou technikou zvedání nebo dlouhodobým vykonáváním činností, které vedou k přetížení páteře. Při zvedání těžkých předmětů bez správného zapojení svalů středu těla as nevhodnou polohou páteře může dojít k náhlému poškození nebo dlouhodobému opotřebování svalů, disků a vazů.

Kromě nesprávné techniky zvedání i opakované nebo trvalé působení zátěže, například při práci, která vyžaduje opakované ohýbání, tahání nebo nošení těžkých břemen, může výrazně zvyšovat riziko poranění zad. Práce v náročných ergonomických podmínkách, jako je například zvedání z nesprávné výšky nebo dosahu, také přispívá ke zvýšenému riziku bolesti zad.

Zatížení svalů a vazů v páteři bez dostatečného odpočinku a regenerace může vést k chronickému napětí a bolesti. Svaly mohou být přetížené a napjaté, což vede ke zvýšenému tlaku na páteř a meziobratlové disky. Výsledkem může být zánět, bolest a dokonce i herniace disku, pokud je tlak příliš velký nebo dlouhodobý.

Prevence a správná péče jsou klíčové při snižování rizika poškození svalů a struktur v dolní části zad. Vhodné techniky zvedání, pravidelná fyzická aktivita k posílení svalů středu těla a zad a zajištění dostatečného odpočinku a regenerace po fyzické zátěži jsou nezbytné pro udržení zdraví páteře. Při práci v náročných podmínkách je také důležité upravit pracovní prostředí tak, aby minimalizovalo riziko zranění zad.

Zranění

Zranění jsou významným faktorem, který může způsobit akutní lumbago, tedy náhlou a intenzivní bolest v dolní části zad. Takové úrazy mohou být výsledkem pádů, sportovních nehod, dopravních nehod nebo jakýchkoli jiných nárazů nebo pohybů, které nečekaně zatíží páteř. Při pádech, zejména z výšky nebo na tvrdý povrch, může dojít k vážnému nárazu na páteř, což může způsobit poškození svalů, vazů, disků nebo dokonce obratlů. Při sportovních nehodách, jako jsou například srážky při kontaktních sportech nebo nepříjemné dopady při gymnastice či lyžování, může být páteř vystavena náhlým a silným silám, které mohou vést k podobným poškozením.

U těchto druhů zranění dochází často k akutní bolesti, která může být velmi silná a může omezovat pohyb. Bolest může být důsledkem natažení nebo natržení svalů a vazů, podlitin, prasknutí nebo herniace meziobratlových disků, nebo dokonce zlomenin obratlů. Náhlé pohyby, jako například rychlé otáčení nebo ohýbání, které často doprovázejí sportovní činnosti, mohou také způsobit podobná poškození.

Stres a duševní faktory

Stres a duševní faktory hrají významnou roli při vzniku a zhoršování bolestí zad, včetně lumbaga. Psychologický stres může vést ke zvýšení napětí ve svalech, což je často nevědomá reakce těla na psychickou zátěž. Toto napětí může způsobit, že svaly v oblasti zad se stávají ztuhlé a napjaté, což vede k bolestem a discomfortu. Často se stává, že lidé ve stresových situacích nevědomě zvyšují napětí v krční nebo dolní části zad, což může vést k dlouhodobým bolestem.

Kromě toho může chronický stres ovlivnit také způsob, jakým lidé vnímají bolest. Vysoké hladiny stresu mohou zvýšit citlivost na bolest, čímž se zhoršují bolesti zad. Tento jev je součástí komplexní interakce mezi myslí a tělem, kde psychologické faktory ovlivňují fyzické pocity.

Duševní faktory, jako jsou úzkost a deprese, jsou také často spojeny s chronickými bolestmi zad. Lidé s depresí mohou mít změněné vnímání bolesti a mohou být více náchylní k chronickým bolestem kvůli změnám v neurochemických procesech v mozku, které ovlivňují bolest. Úzkost může také zhoršovat vnímání bolesti a přispívat ke svalovému napětí.

Nejčastější příznaky lumbaga

Lumbální náraz může být spojen s množstvím symptomů, které se liší závažností a povahou. Zde jsou některé z nejběžnějších příznaků s podrobným popisem:

  • Akutní, ostrá bolest
  • Ztuhlost a omezená pohyblivost
  • Svalové křeče a napětí
  • Vyzařující bolest
  • Snížená agilita

Akutní, ostrá bolest

Nejcharakterističtějším příznakem lumbaga je akutní, ostrá bolest v dolní části zad, která začíná náhle. Tato bolest je často popisována jako „bodavý“ pocit a může výrazně omezit pohyb. Bolest je často soustředěna v určitém bodě a může se zhoršit při určitých pohybech, jako je ohýbání nebo otáčení.

lumbago

Ztuhlost a omezená pohyblivost

Lumbago často způsobuje ztuhlost a omezený pohyb v oblasti pasu. Postižený se těžko předklání, otáčí nebo stojí rovně. Ztuhlost může být závažnější z rána a postupně se zlepšuje během dne.

Tuhost může ztížit vykonávání každodenních činností, jako je vázání bot nebo nastupování do auta. To může výrazně ovlivnit kvalitu života pacienta a svobodu pohybu.

Svalové křeče a napětí

Během lumabaga se svaly v postižené oblasti často spazmují, což může způsobit další bolest a nepohodlí. Svalové křeče mohou být přirozenou obrannou reakcí těla na bolest, která je určena k ochraně poraněné oblasti.

V okolí bolestivého místa se obvykle vyskytují svalové křeče a přispívají k pocitu ztuhlosti. Tyto svalové křeče mohou dále zhoršit bolest a omezenou pohyblivost.

Vyzařující bolest

Někdy může bolest v pase způsobit vyzařující bolest, která může vyzařovat do hýždí, stehen nebo dokonce nohou. Tato bolest je obvykle na jedné straně a může být podobná pocitu „střelby“.

Vyzařující bolest je často nervového původu, kdy se bolest šíří podél nervu v důsledku lumbaga. Tento typ bolesti je často závažnější během fyzické aktivity, případně při dlouhodobém sezení nebo stání.

lumbago

Snížená agilita

V důsledku lumbaga v pase může být pohyblivost postiženého výrazně snížena. Bolest a ztuhlost ztěžují normální pohyb a mohou omezit schopnost pacienta provádět každodenní úkoly.

Snížená pohyblivost může vést ke snížení kvality života, protože pacient je méně schopen aktivně se zapojovat do práce, volnočasových aktivit a společenského života.

Je důležité poznamenat, že příznaky lumbaga se mohou lišit od člověka k člověku. Pokud se u vás objeví zmíněné příznaky, doporučuje se navštívit lékaře pro správnou diagnostiku a plán léčby.

Léčba lumbaga

Cílem ošetření je zmírnit bolest, zlepšit pohyblivost a zabránit dalším zraněním. Zde je několik účinných metod léčby:

  • Odpočinek a úprava aktivity
  • Medikamentózní léčba
  • Fyzioterapie
  • Terapie teplem a chladem
  • Alternativní terapie

Odpočinek a úprava aktivity

V případě akutní bolesti se doporučuje několikadenní klid, ale je důležité, aby to nebylo příliš dlouhé, neboť dlouhotrvající nečinnost může příznaky zhoršit. Vyhněte se činnostem a pohybům, které způsobují bolest, jako je zvedání těžkých předmětů nebo provádění náhlých pohybů.

Medikamentózní léčba

Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), jako je ibuprofen nebo naproxen, mohou pomoci snížit bolest a zánět. Tyto léky lze užívat perorálně a obvykle se doporučují pro krátkodobé užívání.

V závažnějších případech mohou lékaři předepsat také léky proti bolesti. Je důležité, aby se léky užívaly vždy podle pokynů lékaře a v doporučeném dávkování.

Fyzioterapeut

Fyzioerapie může pomoci zlepšit stabilitu páteře, posílit svaly a zmírnit bolest. Fyzioterapeut může doporučit personalizovaná cvičení a léčbu zaměřenou na zlepšení pohyblivosti a funkce páteře.

Terapie může zahrnovat strečinková cvičení, cvičení pro stabilizaci páteře, manuální terapii a elektroléčbu.

fyzioterapie

Terapie teplem a chladem

Střídavá terapie teplem a chladem může pomoci snížit bolest a zánět. Chladová terapie (jako jsou ledové obklady) může snížit zánět a otok, aby se zmírnila akutní bolest, zatímco tepelná terapie (jako je topná podložka) může pomoci uvolnit svaly a zlepšit krevní oběh.

Jednou z forem jsou masážní oleje s chladivým nebo zahřívacím účinkem, jako například StretchFit™ FlexOil™ masážní oleje. Tyto oleje jsou dostupné ve hřejivé i chladivé verzi.

Je důležité vždy používat terapii teplem a chladem opatrně a vyhýbat se přímému kontaktu pokožky s příliš horkými nebo příliš studenými materiály, abyste předešli popáleninám.

masazni oleje

Alternativní terapie

Některým lidem mohou pomoci zmírnit bolest alternativní terapie, jako je akupunktura, masáž nebo chiropraktická péče. Tyto metody mohou pomoci uvolnit svaly, zlepšit krevní oběh a snížit stres.

Jinak je důležité, aby tyto terapie prováděli pouze kvalifikovaní odborníci a abyste se vždy poradili se svým lékařem dříve, než vyzkoušíte novou léčebnou metodu.

Kromě toho byste mohli zvážit vyzkoušení akupresurní podložky, která je snadno dostupná a může být využita v pohodlí vašeho domova. Akupresurní podložka stimuluje tlakové body na těle podobně jako akupunktura a může poskytnout úlevu od bolesti a zlepšit relaxaci. Pro ty, kteří hledají nenáročnou a cenově dostupnou metodu pro zmírnění bolesti zad, může být tato podložka vynikající volbou.

Účinnost každé léčebné metody se liší od člověka k člověku a je důležité, aby byl léčebný plán přizpůsoben symptomům a stavu jednotlivce.

Nejlepší cviky ke zmírnění lumbaga

Existuje spousta cvičení ke zmírnění bolesti dolní části zad, které mohou pomoci snížit bolest, zlepšit pohyblivost a posílit svaly, které podporují páteř. K nejznámějším cvičením patří:

Pánevní sklony

Jak na to: Lehněte si na záda na zem s pokrčenými koleny a chodidly rovnými na podlaze. Pomalu stahujte břišní svaly, když nakláníte pánev směrem k podlaze, jako byste se pokoušeli zatlačit spodní část zad do podlahy. Při tomto pohybu se projeví zploštění spodní části páteře. Držte tuto pozici 5-10 sekund a poté se uvolněte.

Výhody: Toto cvičení pomáhá posilovat břišní svaly a svaly dolní části zad, které jsou klíčové pro udržení stability páteře. Zlepšuje kontrolu pánve a pomáhá předcházet další bolesti z nesprávného držení těla.

 

Natahování kolena k hrudníku

Jak na to: Lehněte si na záda s nataženýma oběma nohama. Přitáhněte si jedno koleno k hrudníku, přičemž druhou nohu držte rovnou na zemi. Uchopte si pokrčenou nohu rukama a jemně ji přitáhněte blíže k hrudníku. Držte tuto pozici 15-30 sekund, poté opakujte s druhou nohou.

Výhody: Tento cvik pomáhá zmírnit napětí v dolní části zad a zlepšuje flexibilitu páteře. Je obzvláště užitečný pro snížení bolesti a ztuhlosti bederní páteře a pro uvolnění svalů beder.

Póza dítěte

Jak na to: Cvičení začněte v kleku, sedněte si na paty a předkloňte se, ruce natáhněte na zem před hlavu. Nechte hlavu volně položenou na podlaze nebo přikrývce a vydržte v této póze několik minut, přičemž zhluboka a klidně dýchejte.

Výhody: Póza dítěte je vynikajícím strečinkem pro dolní část zad, který pomáhá zmírnit napětí a ztuhlost. Tato póza je uklidňující a podporuje relaxaci, což může být užitečné zejména při bolestech zad způsobených stresem.

poza ditete

Tato cvičení mohou být mimořádně účinná při léčbě bolesti dolní části zad, ale je důležité dělat je opatrně a poslouchat signály svého těla. Pokud během cvičení pociťujete jakoukoli bolest nebo nepohodlí, okamžitě přestaňte a vyhledejte odbornou pomoc.

Účinná pomoc s terapeutickými pomůckami

Bederní pás LumbarFlex™ poskytuje stabilní podporu dolní části páteře, čímž pomáhá snižovat bolest a napětí v dolní části zad. Podpora poskytovaná pásům pomáhá předcházet dalším zraněním, zejména při činnostech, které zvyšují zátěž páteře, jako je zvedání těžkých předmětů nebo dlouhé sezení.

Stabilita poskytovaná bederním pásem pomáhá udržovat správné držení těla, což je rozhodující při prevenci a léčbě bolesti v dolní části zad. Správně používaný bederní pás může pomoci vyrovnat zátěž na páteř rozložením tlaku na různé části páteře.

bederni pas

Závěr

Na závěr lze říci, že lumbago je léčitelný stav, který lze zlepšit správným cvičením, změnou životního stylu a v případě potřeby i lékařskou pomocí. Je důležité poslouchat signály svého těla a neváhat požádat o radu odborníka pro účinnou a bezpečnou léčbu.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.