vertigo

Vertigo - Příčiny, příznaky a řešení

V tomto článku prozkoumáme, co přesně vertigo (motání hlavy) je, jak dlouho může trvat a jak lze zmírnit nepříjemné pocity točení hlavy.

  • Co je vertigo?
  • Příčiny motání hlavy
  • Jak dlouho trvá motání hlavy?
  • Co pomáhá na motání hlavy?
  • Jak léčit vertigo?

Co je vertigo?

Vertigo je typ závratě, který je často popsán jako pocit, že vy nebo vaše okolí se točí. Tento pocit může být mírně nepohodlný nebo tak intenzivní, že způsobuje potíže se stáním nebo chůzí. Vertigo není jen pocit závratě; je to specifický typ závratě, který má mnoho možných příčin.

závrať

Příčiny motání hlavy

Vertigo, to motání hlavy, které vás může překvapit kdykoli, nemá jen jednu tvář. Ve skutečnosti za ním může stát celá řada původců, od drobných až po komplexní zdravotní stavy. Podívejme se blíže na tři příčiny, které mohou způsobit, že se svět začne točit bez varování:

  • Benigní paroxysmální poziční vertigo (BPPV)
  • Meniérovova nemoc
  • Vestibulární neuritida

Benigní paroxysmální poziční vertigo (BPPV)

Benigní paroxysmální poziční vertigo (BPPV) je nejčastější formou vertiga, což je stav charakterizovaný krátkými, ale intenzivními pocity točení nebo závratě. Tyto pocity jsou obvykle vyvolány změnami polohy hlavy. Slovo "benigní" znamená, že tento stav není způsoben žádnou vážnou zdravotní komplikací, "paroxysmální" popisuje jeho náhlý a krátký charakter, " poziční" odkazuje na to, že symptomy jsou vyvolány změnou polohy, a "vertigo" je termín používaný k popisu pocitu točení.

BPPV je způsobeno malými krystaly vápníku, známými jako otoconia, které se uvolní a přesunou do půlkruhovitých kanálků vnitřního ucha. Tyto kanálky jsou naplněny tekutinou a pomáhají mozku zjistit pohyb a orientaci v prostoru. Když se otoconia dostanou do těchto kanálků, mohou narušit normální tok tekutiny a způsobit, že mozek dostává nesprávné informace o pohybu hlavy, což vede k pocitu točení nebo vertiga.

Benigní paroxysmální poziční vertigo

Meniérovova nemoc

Meniérovova choroba je chronický vnitřní ušní stav, který způsobuje záchvaty vertiga (intenzivního pocitu točení), fluktuující ztrátu sluchu, pocit tlaku nebo plnosti v postiženém uchu a tinnitus, který je často popsán jako šumění, bzučení nebo pískání v uchu. Tento stav je způsoben nadměrným nahromaděním endolymfy, tekutiny nacházející se v labyrintu vnitřního ucha, což vede k poruchám v systému, který je zodpovědný za sluch a rovnováhu.

Přesná příčina Menierovy choroby není zcela známa, ale věří se, že souvisí s nerovnováhou tekutin v vnitřním uchu. Tato nerovnováha může být způsobena různými faktory včetně autoimunitních reakcí, virových infekcí, genetických predispozicí, nebo dokonce změnami v tlaku tekutiny vnitřního ucha (endolymfy). V některých případech může být Meniérovova nemoc spojena i se stresem nebo alergiemi.

Meniérovova nemoc

Vestibulární neuritida

Vestibulární neuritida je zánětlivé onemocnění, které postihuje vestibulární nerv – jeden ze dvou větví vestibulokochleárního nervu (8. kraniální nerv), který přenáší informace z vnitřního ucha do mozku o pohybu a rovnováze. Tento zánět způsobuje, že pacienti zažívají intenzivní závratě nebo vertigo, často doprovázené dalšími symptomy jako jsou nevolnost, zvracení, a někdy i problémy s rovnováhou nebo sluchem.

Vestibulární neuritida je často vyvolána virovou infekcí. Podobně jako jiné virové infekce, může být spuštěna běžnými respiračními viry nebo viry, které způsobují onemocnění jako je chřipka. Myslí se, že virus způsobuje zánět a otok vestibulárního nervu, což narušuje jeho schopnost správně přenášet signály.

Jak dlouho trvá motání hlavy?

Doba trvání vertiga (motání hlavy) může být různá. U některých lidí mohou symptomy trvat jen několik sekund, zatímco u jiných mohou přetrvávat hodiny až dny. V případě BPPV, záchvaty vertiga jsou obvykle krátké, trvající méně než minutu. Meniérovova choroba může způsobit záchvaty trvající od 20 minut do 24 hodin.

závrať

Co pomáhá na motání hlavy?

Existuje několik způsobů, jak zmírnit symptomy vertiga (motání hlavy), včetně:

  • Poziční manévry: Specifické pohyby hlavy, které mohou pomoci přesunout krystalky vápníku zpět na své místo v BPPV.
  • Léčba: Některé léky mohou pomoci zmírnit symptomy vertiga, zvláště pokud jsou způsobeny Meniérovou chorobou nebo vestibulární neuritidou.
  • Cviky na vertigo: Specifické cviky, jako je například cvičení dle Brandt-Daroffa nebo uvolnění krční páteře na natahovači mohou pomoci zmírnit symptomy.

Jak léčit vertigo?

Léčba vertiga (motání hlavy) závisí na jeho příčině a může zahrnovat širokou škálu přístupů. V případě Benigního paroxysmálního pozičního vertiga (BPPV), poziční manévry a cviky mohou být mimořádně účinné při řešení symptomů vertiga. Tyto metody zaměřují na přesun malých krystalků vápníku zpět na jejich správné místo v uchu, čímž se snižuje nebo eliminuje pocit točení.

Pro stavy jako Meniérovova nemoc a vestibulární neuritida, kde je problém komplexnější, může být nutná medicínská léčba. Léčba může zahrnovat použití léků ke zmírnění závratí, nevolnosti a na podporu rovnováhy. Tyto léčebné metody jsou často doplněny o dietní úpravy, změny životního stylu av některých případech io chirurgické zákroky, aby se dosáhlo lepší kontroly nad symptomy.

Kromě těchto tradičních metod se ukázalo, že protahování a specifické cviky na natahovači krční páteře mohou také pomoci při léčbě určitých případů vertiga. Tyto cviky pomáhají zlepšit flexibilitu a sílu krční páteře, což může být obzvláště užitečné, jsou-li symptomy vertiga spojeny s napětím nebo dysfunkcí krční oblasti. Pravidelné protahování a cvičení mohou zlepšit průtok krve a nervovou funkci v oblasti krku, což může přispět ke zmírnění některých příčin vertiga.

Na  znak  naší podpory a odhodlání pomáhat vám na vaší cestě k lepšímu zdraví, jsme pro vás připravili speciální nabídku. Použijte slevový kód  BLOG10  při vašem příštím nákupu a získejte exkluzivní slevu.

Důležité je, aby byly všechny metody léčby, včetně protahování a cviků na natahovači krční páteře, konzultovány s odborníkem, jako je fyzioterapeut nebo lékař, který může poskytnout přizpůsobená doporučení založená na individuálních potřebách a specifických příčinách vertiga u každého pacienta.

Závěr

Vertigo může být výrazně nepohodlné a může ovlivnit každodenní činnosti a kvalitu života. Máte-li opakované nebo dlouhotrvající záchvaty vertiga, je důležité obrátit se na lékaře, aby se zjistila příčina a zahájila vhodná léčba. S pravými strategiemi a léčbou lze symptomy vertiga účinně zvládnout a v některých případech i výrazně zlepšit.

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.